En annan sorts utveckling

Vi planerade i månader. Vi bokade talare och hotell, fixade hemsida, styrde med lokal och mat. Sponsorförsäljningen gick trögt och sålde inte biljetterna för dåligt? Det var första gången på många år som vi anordnade konferens i Göteborg och inte i Stockholm. Skulle jänkarna hitta hit? Vi hade förvisso en imponerande talarlista men hur skulle förra årets konferens på Yasuragi överträffas? Vi pendlade mellan tro och tvivel. Vad skulle det bli av Ship It? Ett par dagar kvar till konferens och SMHI ringade in oron med prognosen 14 grader regn. Varför gör vi det här?

Ship it-flagga

Varför vi anordnar konferenser

Vi inledde med välkomstmottagning på kontoret där utvecklare, designers och entreprenörer från Beijing, Belfast och New York minglade loss med lokala förmågor från Kullavik och Billdal. Det dracks lokalbryggd öl och spelades sällskapsspel. Oron började lätta från våra kroppar. Det här var ju ganska trevligt.

Välkomstfest

Solen sken över Sockerbruket när vi vaknade på fredagen. Andy Croll från Brighton inledde konferensen med sitt tal “The Impermanence of Software”. Publiken satt som trollbunden och oron var nu bortblåst. Andy berättade om sina tidigare äventyr på spännande företag, om kod som hade skrivits och om tjänster som hade skapats. Men det var inte koden och tjänsterna som företagen hade utvecklat som han tog med sig i livet, det var människorna han hade jobbat med. Vi har i snitt 700,800 timmar i våra liv och det handlar inte om resan, det handlar om att njuta av ögonblicken. Det var en utmärkt start på konferensen.

Ship It handlar inte om teknik, kod och programmeringsspråk. Ship It handlar om ledarskap, människor och motivation, om team och om kreativitet. Ship It handlar om hur vi kan bygga bättre mjukvara, tillsammans. Varvets egna designer Therese var nästa talare på scen och vi var stolta när hon gick upp och delade med sig av sin expertis om hur utvecklare och designers jobbar tillsammans i cross-funktionella team. Vi fortsatte att njuta av bra talare den dagen. Och vi fortsatte att glädjas av möten och samtal mellan deltagare. För det är vad våra konferenser handlar om, att connecta med andra människor. Att ta en lunch med en entreprenör från Nordirland och på det en kaffe med en designer från Alvesta. Kvällen avslutades på bästa möjliga vis med middag på Michelin-restaurangen, Sjömagasinet. Konferensen hade börjat bra.

Lunch framför bron

Chandra Carney från New York var första talare på lördagen och med en personlig berättelse om hur hennes tuffa familjeförhållande hade fått henne att börja jobba remote satte hon prägel på lördagen. Karismatiske Chad Fowler, CTO på Microsoft, talade om allt som kommer i vägen för att leverera bra mjukvara och var en av konferensens höjdpunkter. Dagen avslutades med ett fantastiskt tal av Michael Lopp, VP Engineering på Slack. Han pratade om hur kulturen måste utvecklas för att man ska förmå bygga företag som blir ihågkomna och om konsten att vara snäll. Under dagen hade även Lennart Fridén från Agical i Stockholm bjudit på ett annorlunda och uppskattat tal i form av högläsning från hans saga om Mob Programming, med hästar som karaktärer. Det var en härlig svensk kontrast till de självklara amerikanarna på scenen. Konferensen rundades av med efterfest på Sockerbrukets terrass. Solen sken på oss. Med utsikt över vackra Göteborg började det sjunka in, varför vi anordnar konferenser.

Efterfest på terrassen

Vad konferenserna ger oss

Konferenser skapar möten mellan spännande bolag. Entreprenörer, utvecklare och designers från olika delar av världen strålar samman. Människor tillåter sig själva att gå på djupet och öppnar upp sig för nya insikter. Gamla såväl som nya vänner möts. Genom att utveckla mjuka värden hittar vi bättre sätt att bygga mjukvara på. Det är något som Varvet brinner för och det är precis vad Ship It handlar om.

Hur vi hjälper andra att bli bättre på att bygga mjukvara

Det är något vi vill förmedla till deltagarna, till våra kunder och våra vänner. För oss handlar det om att trivas med människorna man jobbar med. Att få leva ut sina passioner och att göra saker på ett schysst sätt. Att skapa miljöer vi är stolta över. Det ger oss förutsättningar för att lyckas med det vi strävar efter, att skeppa riktigt bra mjukvara.