Från Varvet till Avenyn

För 10 år sedan startade vi Varvet med en dröm om bättre sätt att digitalisera världen. De rigida processer och plattformar som varit standard sedan innan internet fanns var för långsamma. De kvävde skaparglädjen och odlade nidbilden av utvecklare som enstöringar i ett mörkt rum som man helst inte skulle prata med. Vi behövde nya verktyg och processer som klarade av den ökande förändringstakten, som fokuserade på kommunikation och samarbete. Vi behövde bli mer agila.

Inspirerade av vänner och idoler i USA lät vi designers och utvecklare jobba tätt tillsammans med varandra i samma verktyg, och direkt med kunden istället för att köra viskleken via projektledare. Moderna verktyg som Ruby on Rails och tekniker som testdriven utveckling och parprogrammering lät oss korta ner feedbackcyklerna ytterligare.

Det var en framgångsrik strategi. Ett arbetssätt som byggde på transparens, kommunikation, samarbete, och förtroende ledde inte bara till bra mjukvara och nöjda kunder. Det var också ett mycket roligare sätt att jobba! Vår kultur och de värderingar den bygger på är det främsta resultatet av vårt arbete under de här 10 åren.

Det har inte varit en helt spikrak eller enkel resa förstås. Alla projekt har inte haft de bästa förutsättningarna för ett riktigt bra samarbete. Vissa projekt har vi tagit bara för att betala löner och hyra. Ibland har inte förtroendet funnits där. Ibland har inte kommunikationen funkat klockrent. Och väldigt ofta har det varit en alldeles för tajt budget. Vi har lärt oss mycket längs med vägen, och blivit bättre och bättre, men det är fortfarande väldigt många företag som inte hänger med i digitaliseringen för att de inte har resurserna att ta hjälp av byråer som Varvet.

När vi började jobba tillsammans med Universal Avenue sa det klick direkt. De delade våra värderingar om hur man bygger riktigt bra mjukvara, men hade hittat ett mycket effektivare sätt att hjälpa företag digitalisera verksamheten. Istället för att börja om från början varje gång med skräddarsydd mjukvara så har Universal Avenue byggt en plattform där de syr ihop paket av digitala tjänster som passar kundens verksamhet.

Med Universal Avenues vision om vad vi ska bygga och vårt fokus på hur vi ska göra det har vi potential att skapa något fantastiskt tillsammans. Så det ska vi göra! Från och med nu är Varvet en del av Universal Avenue. Utöver den egna plattformen kommer vi jobba vidare med externa kunder, fast bara där förutsättningarna för ett riktigt bra samarbete är på plats.

Tillsammans med Universal Avenues starka team har vi ännu bättre möjligheter att skapa digitala lösningar som gör skillnad. Resan har bara börjat.

Läs mer om sammanslagningen: